U of jij als aanspreekvorm voor je website, nieuwsbrieven, e-mails en andere teksten. Het is en blijft een dilemma. In dit blog deel ik 3 vuistregels die mij altijd helpen bij het vinden van het juiste antwoord: denk aan je lezers, wees consequent en blijf jezelf.
Of je ‘jij’ tegen ‘u’ mag zeggen, is een typisch Nederlands vraagstuk. Onze oosterburen hebben standaard een broertje dood aan ‘Duzen’ en in het westen geldt ‘one size fits all’: you. In Nederland kun je kiezen. Moet je kiezen. Polderen is uit den boze.
Schrijf voor je doelgroep
Met stip op nummer 1: je doelgroep bepaalt de aanspreekvorm. Simpel. Of toch niet? In het geval van ‘de senioren’ kan het vragen oproepen. Want vanaf welke leeftijd val je in deze categorie? Dat 60 het nieuwe 40 is tegenwoordig, zegt misschien al genoeg. Recent sprak ik iemand, 55+, die was aangeschreven door een belangenvereniging voor senioren. Die classificatie alleen al riep wrevel op en ‘u’ zeggen tegen ‘mevrouw’ maakte de leeservaring er niet beter op.
Verdiep je daarom altijd vooraf in je doelgroep en durf te veranderen als dat nodig is. Zo schreef ik teksten voor een organisatie waarvan de doelgroep in Nederland tussen de 25 en 45 jaar was. Het bedrijf had de voorkeur voor ‘u’, maar zag ook wel in dat ‘je’ beter paste. Op sociale media werd al ‘je’ gehanteerd. ‘U’ werd vervolgens ‘je’, ook voor websites en brochures.
Wees consequent
Dat brengt me direct bij het 2de belangrijke punt. Wees consequent in je keuze. Laat dezelfde aanspreekvorm terugkomen in al je teksten. Van website en nieuwsbrief tot e-mails en brochures. Denk nooit dat het je klanten niet opvalt als je – al dan niet per ongeluk – het één afwisselt met het ander. Onderschat de kracht van een duidelijke stijl niet. Het bouwt mee aan je imago en bepaalt voor een groot deel hoe klanten naar je kijken.
Wees jezelf
Praat zoals je bent. Wie deze tekst en mijn website leest, ziet dat ik altijd ‘je’ gebruik. In gesprekken begin ik meestal met ‘u’. Dat heb ik nou eenmaal zo aangeleerd. Maar omdat ik me daar niet altijd comfortabel bij voel, stel ik altijd de vraag of ik mag tutoyeren. In 9 van de 10 gevallen is dat geen probleem. Ik voel me prettig bij ‘je’ zeggen en ben daarin consequent. Zo krijgen jullie – mijn lezers – een beter beeld van mij.
Zeg maar ‘jij’ tegen ‘u’: om verder over na te denken
Als uitsmijter nog wat overwegingen die je kunt meenemen bij het kiezen voor de juiste aanspreekvorm:
- ‘je’ maakt je teksten persoonlijker.
- ‘U’ creëert meer afstand. Bedenk dat een website sowieso al wat afstandelijker is: je zit niet tegenover elkaar. ‘Je’ kan die afstand overbruggen.
- Kijk om je heen: wat is gebruikelijk binnen je branche? Wil je hierin mee of wil je je juist onderscheiden?
- Respect zit ‘em niet in dat ene woordje. Te veel ‘je’ en ‘jouw’ kan opdringerig overkomen (ik ben wars van de IKEA-stijl) en tegelijk hoeft ‘u’ niet oubollig te zijn.
Contact
Nog steeds twijfel wat het beste is voor jouw teksten? Of ben je – na het lezen van dit stukje – overtuigd dat je aanspreekvorm anders moet? Ik help je graag met kiezen of aanpassen.
Neem contact met me op en noem me dan alsjeblieft ‘Fiona’ en ‘je’. Daar voel ik me het prettigst bij. De tijd dat ik net zo trots was op ‘mevrouw’ en ‘u’ – zoals het jongetje in de McDonald’s reclame (meneer in zijn geval) – is geweest.
Want als 60 het nieuwe 40 is: wat ben je dan als je 40 wordt?
Geef een reactie